Om oppdrettet

Hei, jeg heter Susanne Bogen. Jeg bor på Sandsli rett sør for Bergen i nærheten av flyplassen. Jeg kjøpte min første ragdoll i 2009 og gikk på min første utstilling høsten det året. Derifra ballet det fort på seg og påfølgende år gikk jeg inn som en del av styret i den lokale katteklubben Hansakatten. Ett par år senere satt jeg ett år som leder av samme klubb. Jeg interesserer meg for alt rundt katten, ikke bare utstilling og avl. Kattene er først og fremst vanlige bortskjemte kjæledyr. Resten kommer i tillegg på grunn av min interesse ut over det. Jeg har vært på kurs i katters adferd, og bruker mye tid på å lære så mye som mulig for at mine katter og kattungene deres skal ha de beste forutsetninger. I år 2015 meldte jeg meg inn i den nyoppstartede klubben Vestlandets Katteklubb hvor jeg ikke har noe verv,  jeg er i dag varamedlem i Norske Rasekattklubbers Riksforbunds lovkomite fram til neste generalforsamling.

Oppdrettet NO*Tranquil ble godkjent og tatt inn i fife i juni 2010. Jeg reiser på utstilling med kattene 2-5 ganger i året. Og kull kommer litt i rykk og napp. Når det først er aktivitet kan det komme flere kull, mens det ellers kan være lengre opphold uten kull. Det er av hensyn til både kattene og meg selv. Det er viktig for meg at kattene skal ha det bra, derfor er det aldri mer enn 3-5 voksne katter hjemme hos meg om gangen. Katter er ikke flokkdyr, og for mange katter sammen øker stress som gjør at kattene lettere kan bli syke. Jeg kjenner noen oppdrettere som klarer å ha større flokk hjemme, men de har gjerne store hus hvor kattene kan deles opp uten at dette går på bekostning av kattenes velferd. Ragdollen er en sosial rase, og jeg ønsker ikke flere katter sammen enn at alle skal få det de ønsker av kos og sosialisering.

Ingen av kattene mine bor på rom eller i utegård. Det gjør at jeg vanligvis ikke har mer enn en fertil hanne hjemme. Til og med en hankatt som skvetter litt fortjener ett godt liv i den perioden han er i avl. Dette gjør at gutta sansynligvis jevnt over vil ha korte avlskarriærer hos meg. De fleste hankatter begynner med dette før eller senere.

Så langt har alle kattunger hjemme hos meg blitt født i stua. I henhold til forbundets regler har jeg tilgjengelig rom kattemor kan få være alene på med de små hvis hun ønsker å være i fred fra andre katter. Min erfaring med jentene jeg har er at de ønsker å være og ha ungene sine i nærheten av der de pleier å være til vanlig. Det er umulig å holde kattunger ett sted kattemor ikke aksepterer, er det ikke godt nok finner hun ett bedre egnet sted på egen hånd. Når kattungene er store nok til å vandre litt rundt setter jeg opp en grind rundt for deres sikkerhet fram til de har utviklet dybdesyn for at de ikke skal falle i trappen. Gjennom sprinklene ser og hører de oss mesteparten av tiden vi er hjemme og blir vant med vanlige huslyder. Når de slippes løs er de som regel allerede ganske flinke til å finne en do. Dette skjer rundt 5 ukers alder.

Jeg har ett par jenter som ikke bor hjemme hos meg, til nå har det vært hunkatter det ikke er meningen skal få så mange kull. Kansje bare ett eller to. Disse jentene bor med helt vanlige familier, og er i det daglige en helt vanlig katt i deres hjem. Jeg står som eier av katten i perioden fram til de har fått avtalt kull. Jeg er ansvarlig for katten og kattungene, og holder kontakt og passer på at de har alt de trenger, og gir informasjon slik at alt går riktig for seg. Kattungene er hos meg en periode før de reiser slik at jeg er sikker på at alt er som det skal. Til nå har jeg utelukkende hatt gode erfaringer med disse fantastiske menneskene som har gjort det mulig for meg å ha ett større mangfold i oppdrettet. Som også har hatt ett genuint ønske om å oppleve og oppdra ett kattungekull eller to hos familien.

Kjøper du en katt fra meg kan du være sikker på at jeg har gjort mitt beste for kattungene skal ha hatt en fin oppvekst. Og at foreldrene til kattungen også har hatt det godt før, under og etter kull. Jeg syns også at det er veldig hyggelig å få vite hvordan det går med kattungen etter den har reist, selv om den er solgt vil det altid være mulig å ta kontakt med meg hvis det skulle være noe ny eier lurer på.

sdf